Just say no! And yes, I mean it ;)

ProfielfotoJantien Vanderbeke 20-03-2023
692 keer bekeken 0 reacties

Nee zeggen tegen een betalende opdracht? Heeft iemand een heads’up nodig dat het in België economisch niet zo goed gaat? Prijsstijgingen, indexeringen, inflatie, recessie,… geen woorden om goedgezind van te worden. En vooral woorden die je wat angst inboezemen. Zeker als ondernemer.

Misschien ervaar je het anders (praise yourself lucky), maar veel ondernemers (waaronder ook mezelf) voelen toch dat de economie aan het veranderen is, dat de verkoop wat stokt en dat de opdrachten wat minder vlot binnen rollen.

En dan zou je als mens al eens in paniek durven slaan. En ja te zeggen tegen alles wat ook maar geld in het laatje brengt.

Veel van die ja’s zouden eigenlijk nee’s moeten zijn.

Waarom? Het brengt toch geld op?

Ja, dat is waar. Maar angst is ook de slechtste raadgever. Angst zorgt ervoor dat je op korte termijn gaat beginnen denken. Angst zorgt ervoor dat je jouw visie en jouw passie voor jouw onderneming wel eens durft te verliezen.

Op korte termijn zullen die ja’s geen al te grote impact op je hebben, buiten het financiële extraatje. Ik durf echter wel te vragen of ik op lange termijn

  • nog met evenveel plezier mijn job/project zal uitoefenen wanneer ik een opdracht onder mijn gewoonlijke uurtarief heb aanvaard?
    (want ja, ik was volgens die klant ‘te duur’ en ik dacht: iets van inkomst is beter dan niets)
  • of ik nog wel voldoening zal halen uit mijn taken als die eigenlijk niet binnen mijn gewoonlijke aanbod liggen?
    (want ja, ik kan het tenslotte wel, ik bied het standaard gewoon niet aan omdat ik het minder graag doe)
  • of ik niet te veel aan het people pleasen ben om toch geen klanten te verliezen?
    (want ja, ik maak me wel eens schuldig aan iedereen tevreden te houden om toch maar geen ‘slechte naam’ te krijgen)

En die vragen neertypen maken me een beetje ongelukkig. Mijn onderneming ben ik gestart nadat ik mijn lange termijn visie had neergeschreven: mensen helpen om hun droom succesvol (en makkelijk) in de markt te zetten. En dit op een manier die me energie geeft, die me de vrijheid geeft om locatie onafhankelijk te werken en die me toelaat om elke dag met volle goesting erin te vliegen. (Oké, niet iédere dag met volle goesting…)

Die vragen zijn ook een reminder dat ik die lange termijn visie in acht moet houden bij elke nieuwe opdracht die in mijn mailbox verschijnt. En dat een welgemeende nee soms eens op zijn plaats is.

Heb je ook al eens het gevoel gehad dat je liever nee zei in plaats van ja, uit angst?
Vraag je dan de volgende keer af of die opdracht of klant wel binnen je lange termijn visie en waarden past. Durf nee te zeggen ;)

#yesyoucan #motivatie #truetoyourself #corevalues

Afbeeldingen

Verhalen

Cookie-instellingen