Mag ik mijn eigen boekhouding doen of ben ik verplicht met een boekhouder te werken?
Dat mag je doen, alleen is dit niet aan te raden. Denk niet: wat kost het mij. Maar wat kan het mij opbrengen op middellange termijn.
Net zoals een architect bij een (ver)bouwproject soms (verkeerdelijk) gepercipieerd wordt als een ‘kost’ en geen ‘meerwaarde’, kan jouw gebrek aan financiële (of bouwkennis) jou mogelijks zuur opbreken. A chacun son métier, zeggen ze wel eens mooi in het Frans.
Een boekhouder/accountant is dan ook een expert op gebied van wetgeving.
Tip voor bij jouw bezoek aan de boekhouder: neem je belastingbrief mee.
Wanneer neem je dus zeker een boekhouder in de hand?
Wanneer je niet in staat bent om een optimale aangifte in te dienen en je de optimalisatie (fiscaal, wetgeving) van je bedrijf niet kan garanderen. Hoe klein je bedrijf ook is.
Kan je zelf een businessplan opstellen?
Bij Syntra gebruiken we het ‘Startkompas’-sjabloon. Je vindt dit sjabloon ook terug op de website van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen: Vlaio.
Maar laat het zeker eens nazien bij je boekhouder of doe een check-up via Syntra. Via Syntra kun je trouwens beroep doen op neutraal startersadvies.
• Je kan je alvast inschrijven voor een gratis sessie ‘Zelfstandig worden in bij-of hoofdberoep'
• Via de Start me up formule gaan we na het intakegesprek een mandje voor je samenstellen met ‘snackable’ informatie, meteen toegepast op jouw bedrijfsbehoefte.
• Ga je liever voor een grondige opfrisbeurs in ondernemerscompetenties, zowel commercieel als financieel, dan kun je voor het uitgebreidere pakket ‘Succesvol ondernemen’ gaan.
Wil je meer weten? Spreek Barbara Vandenbrande gerust aan op deze community!